Održana „Dužionica“ tradicionalna žetvena svečanost somborskih Bunjevaca i Hrvata

* U nedelju, 24. jula, u Svečanoj sali zgrade "Županije" sa početkom u 12:30 održana je predaja posvećenog hleba predstavnicima Grada u okviru tradicionalne manifestacije "Dužionica", koju organizuje Udruženje građana "Bunjevačko kolo" i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Vladimir Nazor". U ime Gradske uprave grada Sombora, posvećeni hleb je primila Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora, sve je propraćeno uz pesmu i igru, nakon predaje hleba usledio je defile ulicama Sombora.

Ljiljana Tica i zamenik predsednika Skupštine grada Sombor Radomir Leković priredili su prethodno prijem kojem su osim organizatora prisustvovali i predstavnici Bunjevačkog nacionalnog saveta, Hrvatskog nacionalnog saveta, kao i funkcionieri Ministarstva kulture i informisanja.

Istorijat

Dužionica je tradicionalna svečanost somborskih Bunjevaca i Hrvata, kojom se obeležava završetak žetve. U početku obeležavana je samo na salašima, vremenom ju je preuzela crkva. Središnji likovi su bandaš i bandašica.

Ovogodišnji bandaš i bandašica somborskog "Bunjevačkog kola" su Denis Klecin i Martina Marton, a Ivan i Ivana Vilim ove uloge nose u ime HKUD "Vladimir Nazor".

Svečanost Dužionice završava se misom zahvalnicom, paradom kroz centar grada, da bi na kraju bandaš i bandašica koji su izabrani za ovu godinu, predali hleb, koji se tradicionalno pripravlja od prvog žita, i prinosi gradonačelniku Sombora.

Ova manifestacija se održava svake godine, još od 1935. godine.

GALERIJA SLEDI

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Pročitano 648 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…