Odštampajte ovu stranicu
Međugranični prelaz Stanišić  – Kaćmar:  za unapredivanje povezivanja naroda i kultura Mađarske i Srbije

* Da živimo zajedno – život bez granice, radni naziv zajedničkog projekta međugranične saradnje čiji su inicijatori predstavnici građanske inicijative iz dijaspore Petar Mojzeš i Petar Prosenica

Grupa građana naseljenog mesta Stanišić sa okolnim selom Svetozar Miletić, predvođeni inicijativom predstavnika dijaspore, Petra Mojzeša i njegovog saradnika i istomišljenika, Petra Prosenice, nedavno su pokrenuli predlog za inter-projekat, a sve je to u subotu, 1. aprila,  dobilo još viši nivo. Reč je, naime, o pokretanju aktivnosti povezivanja zajednica Srbije i Mađarske, s ciljem poboljšanja kvaliteta života naših građana u pograničnom području i oblasti Podunavlja.

Več posle prvog sastanka, 25. marta, između predstavnika incijatora - iz Stanišića (Mojzeš, Prosenica) sa predstavnicima lokalne mesne zajednice u Stanišiću odnosno nakon prve posete toj mesnoj zajednici čelnika lokalne samouprave mađarskog Sreza Bačalmaš, ostvareno je i prvo saglasje. Potvrda tome je  razumevanje i zajednički stav za realizaciju.

Nakon tog prvog, potvrđeni su i definisani stavovi na novom, današnjem sastranku:

Povezivanje Zajednice - sela Stanišić (Srbija ) sa Lokalnom Upravom Kaćmar Okruga Bačalamaš ( Mađarska)  projektom izgradnje malograničnog prelaza za koji je već bila pokrenuta inicijativa i projekat. Sada treba to obnoviti, stoji u zaključcima, radi brže realizacije.  Podršku je danas potvrdio i gradonačelnik Kaćmara, Pal Endre, kao i Laslo Ćemi, jedan od čelnika Okruga Bačalmaš, kojima se u delegaciji sa mađarske strane pridružila i Feketne Onodi Eržebet, regionalna predsednica Bačalmaša za kulturu, bibliotekarstvo i kulturno-umetnička društva, te Janoš Štajner, komandir Dobrovoljno vatrogasnog društva u Kaćmaru.
 Zatim, u okviru zaključaka je i sledeće: Povezivanje DVD Stanišić koga zastupa Oto Olah sa DVD Bačalmaš koga predstavlja Galai Jožef; Kulltura,tradicija i stari zanati i gastronomija Stanišić-Svetozar Miletić koje zastupaju Litvaji Karolina, Egedi Antal, Dragan Parađina i Fransoaz Molnar -  Ćemy Laslo, Bačalmaš (u proceduri - povezano).

Takođe, u gro planu međusobnog interesovanja je i Sektor vina i vinogradarstva, definisano na relaciji: Sv. Miletić, Stanišić i Riđica - Udruženje vinara Bačalmaš. Tome se pridružuje i Sektor poljoprivrede, isto tako u proceduri povezivanja.

Na sastanak u prostorijama mesne kancelarije u Stanišiću, ovog prvog aprila, došli su i predstavnici somborske Gradske uprave, Miroslav Kovačić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu oblast i investicije i Goran Nonković, direktor Javnog komunalnog preduzeća Prostor. Kovačić je istakao strateški značajnim ovakvu inicijativu i odmah konkretno predložio sastanak sa gostima iz mađarskog Sreza Bačalmaš i Opštine Kaćmar, u kabinetu gradonačelnice Sombora, Dušanke Golubović, okvirno već oko 20. aprila. Značajni su ovo potezi u vezi sa obostranim podizanjem nivoa infrastrukture u pograničnim pojasevima Stanišić-Kaćmar, istakao je Nonković, pa će se u tom cilju ići u susret evropskim IPA fondovima.

Čitav ton okupljanju doprinela je profesor dr Veselina Radanov Pelagić, predsednica Upravnog odbora Fondacije za razuvoj domaćinstva. – Ovakva građanska inicijativa imaće višestruki značaj – rekla je ona. – Koristićemo višestruke potencijale koje ćemo ugraditi u projekte u koje nas Evropska Unija zove. Zahvaljujući njenom dugogodišnjem iskustvu u primeni građanske inicijative u praksi i na terenu kroz raznovrsne oblasti i širokom dijapazonu njenog rada, partnerstvo dobija zaokruženu notu saradnje i razumevanja.

Svi okupljeni oko ovog projekta izrazili su zadovoljstvo takođe, podizanjem medijske pažnje od strane našeg medija, Novog Radio Sombora (kojeg su, na poziv domaćina predstavljal, gl. i odg. urednik Siniša Stričević i šef tehnike Dejan Horvat). Tako su portal i radijski deo našeg medija postali uključeni u ulozi medijskog pratioca svih narednih aktivnosti projekta Međugranični prelaz Stanišić (Srbija) – Kaćmar (Mađarska).

No, priča svakako ne bi bila celovita, pa zahvaljujemo na naročitoj domaćinskoj pažnji koju nam je svima u Svetozaru Miletiću izrazio župnik Egedi Antal, popularni otac Antika; priča o njegovom čuvanju tradicionalnih, narodnih, duhovnih i svekoliko kulturološk-istorijskih vrednosti, imaće i posebna naša poglavlja. 

Sastanku i potom druženju, prisustvovali su i lokalni funkcioneri odnosno predstavnici udruženja i civilnih organizacija, Nikola Jovičić (predsednik Saveta MZ Stanišić), Ljiljana Gusić, Karolina Litvai, Dragan Parađina, Vera i Borivoj Jović, te Mila Jović, čije fotografije i donosimo. Gosti i domaćini obišli su, kao vrhunac ovog itekako sadržajnog i za obe strane značajnog prvoaprilskog susreta, samu ivicu granice Mađarska-Srbija uz obližnju karaulu.

Novi Radio Sombor

 

Pročitano 2810 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…