Predstavljamo gradove obeležja regiona: Trebinje - spoj Mediterana i orijenta

* Trebinje je smesteno na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine, Republike Srpske. Grad ima oko 36.000 stanovnika i zauzima površinu od 904 kvadratnih kilometara; od Dubrovnika je udaljen 25, a od Herceg Novog 45 km. Klima je mediteranska i odlikuje se velikim brojem sunčanih dana, čak 260 u godini. Grad se nalazi na obalama Trebišnjice u ambijentu mediteransko-orijentalne arhitekture. Trebinje je ekonomski i kulturni centar istočne Herecegovine, smatra se se jednim od najlepših gradova u Bosni i Hercegovini. Za Trebinje se kaze da je grad sunca, vina i platana

Trebišnjica, Trebinje... ruku pod ruku

Istorija

Trebinje ima bogatu prošlost, prvi put se spominje u desetom veku pod nazivom Tribunija, posle je naziv promenjen u Travunija. Danasnji izgled grad je poprimio početkom 18. veka, stari grad "Kaštel" nastao je od nekadašnjeg zanatsko-trgovinskog centra.  

Ulica Jovana Dučića

~ . ~

Manastiri, crkve, džamije

Pravoslavna crkva

Crkvina Herecegovacka Građanica radjena po ugledu na manastir Gračanica na Kosovu na brdu Crkvina iznad Trebinja, sagrađena po želji poznatog pesnika inace Trebinjca Jovana Dučića. Njegovi ostaci preneti su 2000. godine iz Libertvila u SAD-u. Osim hrama u sklopu kompleksa nalze se zvonik, galerija ikona, vladičanski dvor, amfiteatar, crkvena, knjizara česma i letnja bašta. Gračanica se moze videti sa svake tačke u Trebinju i svrstava se među najlepše sakralne građevine u istočnoj Hercegovini

Panorama - crkvina

..............................

Osman-pašina džamija

Nalazi se u starom gradu nedaleko od glavne kapije i gradskih zidina, izgrađena je 1726. kao zadužbina Osman-pase Resulbegovića.

Saborni hram Svetog Preobraženja

Izgrađen je početkom 20. veka i nalazi se u centru grada.

Crkvene zadužbine Jovana Dučića

~ . ~

Katolička katedrala

Sagrađena je krajem 19. veka, i to u čast Blažene Djevice Marije. 

Godine 1984. proglašena je za katedralu.

Katedrala

~ . ~

Trebišnjica

Okosnicu razvoja turizma čini reka Trebišnjica, nekad najveća ponornica u Evropi, zajedno sa podzemnim tokovima ima 187 km. Preko Trebišnjice izgrađeno je nekoliko veoma lepih mostova, najlepši Arslanagića most, kojeg je izgradio Mehmed-paša Sokolović 1574. godine. Tu su još i Kameni, Andrićev, Geljov, Rimski  kao i drugi mostovi.

Smaragdno obojena Trebišnjica

~ . ~

Izletišta

Najpoznatija gradska izletišta su vezana za reku Trebišnjicu. Jedno od njih je Lastva, koja je udaljena 12 km od centra grada, a malo dalje je Jazina, uz čije se kupalište nalazi i motel. Izletišta su posećena tokom čitave godine, a posebno u letnjem periodu.

Kolo na Trebišnjici

Interesantno je da Trebinje, bez obzira na mediteranski klimu i veliki broj sunčanih dana, sem uživanja i sunčanja na obalama Trebišnjice nudi i mogućnost bavljenja i zimskim sportovima; na Ublima blizu Trebinja nalaze se skijaške staze.

Panorama Trebinja budi se, u lepoti sniva

~ . ~

Jezero u bregovima:

Sportski objekti

Sport je u Trebinju veoma dobro razvijen i organizovan kroz rad klubova iz svih popularnih sportova kao što su fudbal, košarka, džudo, karate, rukomet ali i atletika kao i plivački sportovi.

Izlaz na Trebišnjicu kod mejtefa

* U gradu postoje sledeći sportski objekti:

  • Sportska dvorana 4000 mesta
  • Stadion 8500 mesta
  • Olimpijski bazen

A značajan je i košarkaški kamp Dejana Bodiroge na kojem se svakoga leta okuplja više stotina učesnika iz destak zemalja sveta.

Veličanstven pogled na Leotar

~ . ~

Manifestacije

U gradu postoji nekoliko tradicionalnih manifestacija, Najznačnije su “Trebinjske letnje svečanosti” koje se dešavaju od maja do kraja oktobra, kao i “Dučićeve večeri poezije” koje protiču krajem oktobra.

Smeštajni kapaciteti

Najpoznatiji hotel u gradu je Hotel Leotar, raspolaže sa 150 ležajeva u apartmanima, de-lux i standardnim dvokrevetnim sobama. Hotel se nalazi uz levu obalu reke Trebišnjice.

Hotel Platani 

Nalazi se u strogom centru grada, hotel ima 69 ležaja raspoređenih u 34 komforne sobe i apartmane sa mini barom (na fotografiji iznad)

Još jedan prelepi kutak-korzo u ulici Jovana Dučića

~ . ~

Vino i gastronomija

Zapise o hercegovačkim vinima nalazimo još u srednjem veku, a prvi kontigent je izvezen u Evropu 1883.godine. Interesantno je da su Mađari 1892. godine podigli vinogradarske plantaže, a nešto kasnije i vinski podrum. Lastvanskom žilavkom snabdevao se i austrijski dvor. Ono po čemu je ovaj kraj već prepoznatljiv je i tradicionalna kuhinja koja se podudara sa reljefom i uzima ono što priroda nudi.

Ambijent - za dušu svačiju dušu 

To potvrđuju bujni pašnjaci, raznovrsna flora, jezera, izvori i šume što je dokaz zdrave sredine. Gastronomija u Trebinju zauzima posebno mesto, pa se tako na jelovnicima mogu naći raznovrsna hercegovačka tradicionalna jela kao što su: jagnjeće pečenje, praseće, spremljeno ispod saća ili na ražnju, krompir ispod saća, sirevi, cicvara sa kajmakom, pura, lojanica, pastrmka na ražnju sa kajmakom……

Mejtef - islamska verska skola

Osim tradicionalne hrane i vina, na trpezama se može naći i lekoviti herecegovački med. Bogastvo biljaka, šuma i voda pčelama pruža zdravo okruženje, te med koji je ovde proizveden, dostiže viskoki  aromatski  nivo.

Priroda je na ovoj tački bila više nego izdašna: hercegovačka reka-radosnica, Trebišnjica

~ . ~

Zbeležio i rečju i slikom naš novinar-putopisac Srđan Ačanski

Palma - "dokaz" mediteranske klime i blizine

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Pročitano 2413 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…