Ludoško jezero oaza netaknute prirode

* Na samo pet kilometara od Mađarske granice smestilo se mesto Hajdukovo (mađ. Hajdújárás), a pored njega specijalni rezervat prirode "Ludoško jezero" - stanište brojnih zaštićenih životinjskih vrsta

Hajdukovo je naselje u Srbiji u Gradu Subotici u Severnobačkom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2313 stanovnika, većinu stanovištva čine pripadnici mađarske nacionalnosti. Ovo je poznait vinogradarski kraj, otuda i ime loklanog Fudbalskog kluba FK Vinogradar, a živi se uglavnom od poljoprivrede.

Ludoško jezero se prostire na površini od 633 ha, a nastalo ekolškom erozijom, nalazi se istočno od Palića i južno od naselja Hajdukovo. Okno jezera formirnlo je veoma davno tako što ga je izdubio vetar a dalje oticanje vode zaustavile su peščane dine.

Najpoznatiji predstavnici ptičjeg sveta jezera su ptice močvarice, zbog čijeg prisustva je ovo područje upisano na listu močvarnih područja od međunarodnog značaja. Među njima izdvajaju se: riđa i žuta čaplja, bukavac, barski petlovan, mali barski petlić, vodomar, modrovoljka bela i brkata senica ševarski cvrčić, koji se gnezdi u tršćacima jezera. Najpoznatiji sisari su zec, srna, divlja svinja i i vidra.

Jezero je prvi put zaštićeno zakonom 1955. godine kada je i dato na upravljanje Javnom preduzeću "Palić-Ludaš". Uredbom Vlade Republike Srbije od 1994. godine je proglašeno Specijalnim rezervatom prirode, da bi novom Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode iz 2006. godine bila proširena površina pod zaštitom koja sada iznosi 846,33 hektara. Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“ obuhvata jezero i obalu uz naselja Šupljak, Hajdukovo i Nosa.

Rezervat pored jezera obuhvata i 2.002 ha zaštitne zoneJezero je uvedeno na spisak Ramsarskih područja 1977. godine i ima međunarodni značaj, da podsetimo Ramsarska konvencija je konvencija o močvarama međunarodne važnosti kao habitatima močvarnih ptica. Potpisana je 2. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru.

Predstavlja sporazum nacionalnih vlada koji upostavlja međunarodnu saradnju pri zaštiti močvara, njihovih funkcija i biološke raznovrsnosti. Dan usvajanja konvencije proglašen je Međunarodnim danom zaštite močvara a zbog svega navedog jezero pripada I kategoriji zaštite.

Specijalni rezervat je uz samu granicu i naslanja se na Nacionalni park Kiškunšag iz Kečkemeta u Mađarskoj.

Novinar, dipl. turizmolog Srđan Ačanski 

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Dodatak:

~ . ~

Pročitano 1261 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…