Otvoreni Balkan u praksi: Predsednici privrednih komora obilaze granične prelaze i na licu mesta rešavaju probleme privrednika

* Predsednici privrednih komora Srbije i Severne Makedonije Marko Čadež i Branko Azeski posetiće 29. marta granične prelaze Preševo - Tabanovce (Srbija-Severna Makedonija) i Kjafasan-Qafë Thanë (Severna Makedonija - Albanija) sa ciljem da vide kako u praksi funkcioniše primena sporazuma i dogovora u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Čadež i Azeski su na današnjem sastanku u Privrednoj komiri Srbije pozdravili postavljanje table Open Balkan na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce koji omogućava kopmanijama koje imaju AEO sistem autorizacije brži transport i prelaz bez zadržavanja.

- Cilj inicijative Otvoreni Balkan je da ubrza protok robe i stvaranje jedinstvenog tržišta radne snage što će stvoriti bolje uslove za poslovanje i doprineti većem razvoju privreda i boljem standardu građana - saglasni su Čadež i Azeski. Ističu i da je bilateralna saradnja dve države i dve komore, kao i regionalna saradnja u okviru Otvorenog Balkana i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) najbolji način da se naše privrede zaštite od globalne krize prouzrokovane situacijom u Ukrajini.

Povodom obilaska prelaza predsednici Čadež i Azeski sastaće se i sa privrednicima iz Srbije i Severne Makedonije. Predsednici dveju komora istakli su da su poslovne asocijacije uvek otvorene za podršku privrednicima kako bi uspešno savladali sve izazove u poslovanju i što pre osetili prednosti koje Otvoreni Balkan nudi.

Istaknuto je da će mala i srednja preduzeća (MSP) iz Severne Makedonije i Srbije koju će činiti 30 odabranih kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije (sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju) biti deo zajedničke delegacije privrednika sa Zapadnog Balkana na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 5. do 7. aprila.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu Evropske Unije. Inicijativa pokrenuta pod nazivom Mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a otvoren je poziv svima na Zapadnom Balkanu da joj pristupe.

Izvor: Privedna komora Srbije

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 189 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…