Odštampajte ovu stranicu
Projekat "Ravnopravnost žena u rukometu" - radionica u Srbiji

* "Ravnopravnost žena u rukometu" (Equall opportunities for women in handball) je partnerski projekat koji realizuju Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, Rukometni savez Zagrebačke županije sa sedištem u Dugom Selu i ŽRK Kozarmišljen iz Pečuja u okviru Erasmus+ Sport programa podržanog od strane Evropske unije. Partneri na projektu imaju za cilj poboljšanje statusa ženskog rukometa u partnerskim zemljama, a opšti cilj je podsticanje socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti

U sklopu projekta se organizuju tri radionice, a prve aktivnosti su održane u Mađarskoj u periodu od 3 - 5. septembra. Radionica održana u Beogradu, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja od 10. do 12. septembra za cilj je po predviđenom programu imala predstavljanje primera dobre prakse partnerskih zemalja - Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Projektni tim iz Srbije održao je četiri predavanja i predstavio položaj žena u rukometu u Srbiji iz različitih aspekata.

Prof. dr Irina Juhas održala je predavanje na temu "Jednake mogućnosti za žene u rukometu - preduslovi i prepreke" (Equal opportunities for woman in handball - preconditions and obstacles). Prof. dr Zoran Valdevit, rukovodilac projektnog tima u Srbiji kao primer dobre prakse zastupljenosti žena u rukometu predstavio je Rukometni savez Srbije na čijem čelu se nalazi Milena Delić, a osim gospođe Delić u Upravnom odboru Rukometnog saveza Srbije su i potpredsednica Ana Živanović i članovi Upravnog odbora Ljiljana Maksić i Jelena Erić, zadužena za ženski rukomet.

U cilju predstavljanja primera dobre prakse, ženske rukometne sudije, Lana Zrnić i Sofija Petrović, prezentovale su položaj žena u rukometu u Srbiji, sa aspekta rukometnih sudija, kao i zastupljenost žena u Zajednici sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije. Tema predavanja je glasila „Kako unaprediti položaj ženskih sudija u rukometu“ (How to improve the position of handball referee, women).

O poziciji žena trenera u Srbiji govorio je docent dr Milan Petronijević u predavanju pod nazivom “Kako unaprediti položaj ženskih trenera u rukometu“ (How to improve the position of women's handball coaches).

Poslednji dan radionice u Srbiji učesnice i učesnici projekta proveli su u diskusiji o unapređenju položaja žena u rukometu.

Treća radionica je na programu od 8. do 10. oktobra u Hrvatskoj, nakon čega sledi završni deo projekta koji podrazumeva izradu brošure u kojoj će se objediniti sva istraživanja, dobijeni rezultati, primeri dobre prakse i zaključci sa svih radionica, a sve sa ciljem postavljanja temelja za proširenje projekta na evropskom nivou u nastojanju da se zajedničkim snagama pokuša podsticanje pozitivne promene s ciljem poboljšanja statusa žena i ženskog rukometa uopšte.

Izvor: https://rss.org.rs/

- Dodatak, fotografije u galeriji -

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 117 puta

Galerija slika

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…