Saopštenje za javnost GS IER "Nezavisnost": Diskriminacija i ucena zaposlenih u YURA Korporaciji da ne pristupaju u članstvo sindikata

* Granski sindikat industrije, energije i rudarstva (IER) „Nezavisnost“ doneo je saopštenje sledeće sadržine:

Za javnost u Srbiji to više nije novina, da se poslodavac u kompaniji YURA Korporaciji ponaša prema zaposlenima, kao da zakoni Republike Srbije ne važe za ovu kompaniju, koja, očigledmo je to, uživa blagonaklonost državnih organa.

Već nekoliko godina zaposleni i sindikat „Nezavisnost“ ukazuju na kršenje radničkih i sindikalnih prava od strane poslovodstva ove južnokorejske kompanije, a pre nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja, član Sindikata „Nezavisnost“ je hapšen samo zato što je u ime radnika zahtevao od poslovodstva u fabrici YURA Corporation u Rači, da se striktno poštuju epidemiološke mere i da se u proizvodnji obezbedi dovoljna socijalna distanca između radnika, kako ne bi došlo do zaražavanja.

Da bi sprečio zaposlene da se oslobode straha, da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, poslodavac u kompaniji YURA poslužio se manipulacijom radnika, tako što ih organizovao u Savet radnika, koji inače poslodavac finansira i drži pod svojom čvrstom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja!

Poslodavac na mesečnom nivou finansira rad Saveta radnika u YURA Korporaciji, pa je Savet radnika pretvoren u produženu ruku poslodavca i služi za pružanje solidarne pomoći radnicima u slučaju lečenja i drugih potreba, kao što je to sindikat činio u vreme socijalističkog samoupravnog sistema.

I pored svih pokušaja zastrašivanja, deo zaposlenih u fabrici YURA Korporacija u Rači, slobodnom voljom je pristupio u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, a to je bio signal poslodavcu, odnosno njegovom „Savetu radnika“, da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici YURA Korporacije članu Sindikata „Nezavisnost“ kojoj je izgoreo krov na kući!

To je klasičan primer ucene i diskriminacije, što pokazuje odluka fantomskog Saveta radnika da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i ne podržavaju rad Saveta radnika (!), gube pravo na članstvo u Savetu radnika, a sa tim i na benefite koji se dobijaju od Saveta!!!! O kakvim se to benefitima radi kada po zakonu Savet zaposlenih nema članstvo već predstavlja sve zaposlene!?

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, će se posebnim zahtevom, obratiti Povereniku za ravnopravnost, kao i Inspektoratu za rad, da se hitno izvrši kontrola rada ovog Saveta radnika u YURA Korporaciji i da se ponište svi akti diskriminacije koji se sprovode prema radnicima koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“!

Istovremeno pozivamo sve zaposlene u fabrikama YURA Korporacije u Srbiji, da ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat ovlašćen da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk, dok Savet zaposlenih ima ograničeno delovanje na kontrolu primene Kolektivnog ugovora.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, će od Inspektorata za rad, zahtevati da se po hitnom postupku izvrši inspekcijski nadzor i da se detaljno istraži način osnivanja, rada, izbora predstavnika i finansiranja Saveta radnika u YURA Korporaciji i da preduzme odgovarajuće zakonske mere prema poslodavcu.

Od naših svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražićemo da kompaniju YURA Korporaciju stave na listu nepoželjnih poslodavaca .

U Beogradu, 22. 07. 2020.

Granski sindikat
industrije, energije i rudarstva (IER)
„Nezavisnost“
Milorad Panović, predsednik

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 908 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…