Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša za UGS Nezavisnost: Masovna otpuštanja u ugostiteljstvu ako država ne pomogne

Autorski tekstovi, Velimir Perović

* Vlada Srbije je odlukom da ograniči rad ugostiteljskim objektima do 17 časova radnim danima i zabrani im rad vikendom, drastično smanjila prihode ugostiteljskih firmi i ugrozila njihov opstanak

Na sumornu blisku budućnost ugostiteljstva upozorava predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić. On je za portal UGS Nezavisnost  objasnio da je u tom gradu, trećem po veličini u Srbiji sa više od 250.000 stanovnika, registovano 550 ugostiteljskih objekata sa približno 6.000 zaposlenih, i da će od početka naredne godine mnogi od njih ostati bez posla.

Kada se ima u vidu da je Niš centar najnerazvijenijeg dela Srbije, kojem gravitira desetak opština sa najvišom stopom nezaposlenosti i najnižim prosečnim primanjima u Republici, tad je jasno da svako izgubljeno radno mesto dodatno otežava život na tom području.

Prema Mitićevim rečima, zbog pada obima posla izvesno je da će već od 1. januara veliki broj radnika dobiti otkaz, a mnogi ugostitelji će biti primorani i da stave katanac na bravu.

- Minimalac koji ćemo dobiti u decembru neće bitno uticati na naš položaj, pogotovo ako se ima u vidu da se država nije izjasnila da li ćemo morati da platimo doprinose za decembarsku platu. Ne znamo da li bi uopšte trebalo uzeti taj novac s obzirom da nas opterećuje da i u januaru zadržimo radnike iako je naše poslovanje katastrofalno - rekao je Mitić.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih pandemijom kovida-19.

- Imajući u vidu da turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto društvenom proizvodu, Vlada Srbije je izdvojila 1,98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove privredne grane - saopšteno je iz Vlade.

Ovim sredstvima narednih dana biće isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama.

Prema podacima Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) u turizmu i ugostiteljstvu u Srbiji radi oko 67.000 ljudi, a skoro još toliko je sezonskih radnika. Naravno, ove godine sezonce su angažovali samo retki hoteli i restorani u banjama, i još ređe na planinama, dok je u najvećem delu turističko-ugostiteljske privrede već došlo do smanjenja broja zaposlenih. Od početka naredne godine doći će do masovnih otpuštanja. Naravno, ako država ne pomogne mnogo većom finansijskom pomoći od ove obećane za decembar.

Prema zvaničnoj državnoj statistici, u septembru 2020. prosečna zarada u delatnosti usluga smeštaja i ishrane iznosila je samo 36.879 dinara, što je za 60 odsto manje od prosečne zarade u Srbiji u istom mesecu (59.689). Sada turističkim i ugostiteljskim radnicima preti da ostanu bez i tako „mršavih“ zarada.

Predsednik Udruženja ugostitelja Niša kaže da će u januaru svi ugostitelji zabaležiti znatno veći gubitak nego što će imati koristi od minimalca koji iznosi 30.000 dinara, a koji bi ih obavezao da ni u januaru ne mogu da otpuste višak radne snage.

- Naši prihodi su drastično smanjeni. Nemoguće je da ostvarimo promet kojim bismo mogli da platimo zarade i doprinose radnicima, komunalije, zakupnine i ostale državne obaveze. Ne preostaje nam ništa drugo nego da u januaru smanjimo broj zaposlenih ili da zatvorimo lokale i da sačekamo neka bolja vremena - kaže Mitić.

Da bi se sprečio kolaps ugostiteljstva i da bi zaposleni sačuvali radna mesta potrebno je da država interveniše sa značajnijim merama u ovom sektoru, smatra naš sagovornik. Podseća da ugostiteljstvo funkcioniše u „restriktivnim“ okolnostima još od početka marta i ocenjuje da će takva situacija potrajati najmanje do marta sledeće godine.

- Ne postoji privredna grana koja može da opstane u takvim uslovima poslovanja i da radi sa 30 odsto kapaciteta. Promet je prilično smanjen, a visina svih troškova je ostala ista. To je nemoguće izdržati - ocenio je Mitić.

Ukazuje i da su sve zemlje u okruženju prepoznale ugostiteljstvo, turizam i transport kao najugroženije grane zbog pandemije kovida-19, i napravile ozbiljne programe da se sačuva opstanak tih branši. Skoro u svakoj državi u okruženju, dodaje Mitić, preduzetnici i radnici u ove dve grane imaju značajnu finansijsku pomoć, a preduzetnici čak i pogodnosti oko plaćanja i otpisa poreza.

- I PDV se smanjuje. Na primer, u Nemačkoj PDV je smanjen sa 19 odsto na sedam, a u Austriji sa 20 odsto na pet. Tu razliku u plaćanju PDV ugostitelji koriste za plaćanje troškova kako ne bi bili prinuđeni da zatvore radnje - objasnio je Mitić.

Na pitanje portala Nezavisnost šta bi država Srbija trebalo da uradi kako bi se sprečio kolaps u ugostiteljstvu, Mitić kaže da ako država ne odvoji ozbiljna sredstva, već sada u decembru, ugostiteljstvu preti „brodolom“.

- Dosadašnje obaveze koje u reprogramu imamo prema radnicima država bi trebalo da otpiše, da nam uplati još tri minimalca bez obračuna doprinosa i da se svakoj firmi, u srazmeri sa padom prometa u odnosu na iste mesece prethodne godine, smanje obaveze prema državi - predložio je predsednik niških ugostitelja.

Rekao je da država, ako hoće, može i ima snage da pomogne ugostiteljstvo s obzirom da mnoge delatnosti, kao što su trgovina i najveći deo industrijske proizvodnje, nisu bitno pogođene krizom izazvanom pandemijom.

- Država mora da preuzme odgovornost za opstanak ugostiteljstva bar do proleća - kazao je Mitić.

Ali, s obzirom na najmanje godinu dana stagnacije ugostiteljstvo će tek 2023. godine početi polako da ostvaruje profit, procenjuje naš sagovornik.

- Narednu godinu, ako se izborimo sa pandemijom, i 2022. potrošićemo na lečenje rana i vraćanje dugova nastalih ove godine - zaključio je predsednik Udruženja ugostitelja Niša Bojan Mitić.

Izvor: UGS Nezavisnost (https://nezavisnost.org/)

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 603 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…