Odštampajte ovu stranicu
Crnim morem od Varne do Sozopola 3: Burgas i Sozopol

*Naše putovanje crnomorskom obalom završavamo sa Sozopolom i Burgasom.

Burgas (bugarski: Бургас) je četvrti grad po veličini u Bugraskoj (drugi na moru posle Varne) ima 229. 250 stanovnika, a po površini među najvećima u Bugarskoj. Grad je središte istoimene bugarske oblasti i turističko središte na Crnomorskoj obali, nalazi na najzapadnijoj tački Crnog mora, u velikom Burgaskom zalivu. S kopna je sa zapada, severoistoka i jugozapada okružen Burgaskim, Atanasovskim i Маndrenskim jezerom. Burgas je najveća i najvažnija bugarska morska luka.

Danas je ključno privredno, kulturno i turističko središte jugoistočne Bugarske, s međunarodnim aerodromom koji povezuje brojna turistička naselja na južnoj obali Bugarske.

Sozopol

 Istorijat

Burgas je naslednik drevnog grčkog grada Pirgos (grčki: Πύργος), koji su osnovali kolonisti iz Apolonije (današnji Sozopol) kao vojnu i osmatračku stanicu postaju drugih važnih naselja u toj regiji - Mesembriji. Današnji grad Burgas, prostire se na temeljima Pirgosa, ali i još tri drevna naselja: Castritiona, Skafide i Rosokastrona.Za vreme vladavine Rima, Burgas je nosio ime Deultum, i bio je osnovan kao naselje rimskih vojnih veterana za cara Vespazijana. U srednjem veku  izgrađena je mala tvrđava koja je nazvana Pirgos (grčki: Πύργος znači toranj). Od 18. veka naselje se zove Ahelo-Pirgas. Ovo naselje je kasnije preimenovano u Burgas. U ranim 1800-tim stanovništvo Burgasa se smanjilo nakon učestalih pljački i razbojstava koje su nad njima vršili razbojnici krdžalije*.

*(na turskom junaci heroji, predstavljali su oružane grupe koje su delovale za vreme tursko-ruskog rata, mada su se zadržale i kasnije, ove grupe razbojnika uključujivali su u svoje redove, ljude različitih etničkih grupa, nacionalnosti i religija, napadali su  pljačklii gradove i sela, predstavljali su strah i trepet, uzimali su i robove, naročito mlade žene, plen od pljački su držali u kolibama na  Rodopskim planinama)

Sredinom 19 veka privreda grada se oporavila, zahvaljujući brodogradnji i izvozu žitarica. Kada je grad  oslobođen od otomanske vlasti to je bilo malo naselje sa svega oko 3000 stanovnika, od kojih su većina bili Grci uz Jermene, Turke, Jevreje i Bugare.  Nakon toga počeo je nagli razvoj Burgasa u savremni grad. Podignuta je rafinerija i pogoni hemijske industrije, pored grada otvoreni su rudnici željeza i solane. Povećanjem pomorskog prometa u Crnom moru u 19 veku Burgas je postao značajna pomorska luka. Izgradnjom železničke pruge Solun-Istanbul značaj luke je opao, jer je većina njenog tadašnjeg prometa bila usmerena prema lukama na jugu Crnog mora: Istanbulu, Trabzonu i drugim.  Nakon što je 1903. izgrađena železnička pruga do Burgasa, ponovno je porastao promet u luci.

Danas je luka grada Burgasa najveća u Bugarskoj i značajan nosilac razvoja privrede.

Aerodrom Burgas nalazi se u severoistočno od Burgasa, u predgrađu Sarafovo. S preko dva miliona prvezenih  putnika godišnje aerodrom zauzima drugo mesto u Bugarskoj, iza sofijskog. Burgas je i univerzitetski grad sa preko 6000 studenata. U Burgasu se nalze konzularna predstavništva Turske, Belorusije, Rumunije, Rusije i Ukrajine.

Sozopol, stari deo grada

Sozopol (bug. Созопол) negde naveden i kao Sozopolj,  jako interesantan i zanimljiv je gradić na jugositoku Bugarske , središte je i istoimene opštine Sozopol u okviru Burgaske oblasti.  Od prestonice Sofije grad je udaljen 430 km istočno, a od oblasnog središta, Burgasa grad je udaljen 25 km istočno.

Gradsko priobalje čini niz plaža, a u pozadini se izdižu planina Strandža. Na prostoru Sozopola vekovima su živeli Grci, da bi početkom 20. veka došlo do razmene stanovništva sa susednom Grčkom, kada su ovde naseljene bugarske izbeglice iz severne Grčke.

Hotel Laguna Beach Sozopol

Akvarijum u predvorju hotela  Laguna Beach Sozopol

 

 Nadam se da vam se tekst svideo, vidimo se u nekom od narednih putopisa.

 

 

 

text & photo, Srđan Ačanski, dipl.turizmolog

acanskiSphoto

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium "Sve je lako kad si mlad 3", izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2020. godinu.

Pročitano 1589 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…