Vesti

Vesti

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

* U petak, 28. januara sa početkom 13 časova biće priređena nova aktivnost u organizaciji Gradskog udruženja penzionera Sombor. U njihovim skladno uređenim prostorijama članovi ove brojne somborske društveno-socijalne organizacije upriličiće lepu svečanost za svoje članove koji u januaru imaju rođendan

- To je zamisao koju smo imali i od ranije i koju smo kao kao predlog jedne od tačaka dnevnog reda i doneli, jednoglasno, kao odluku na našoj nedavnoj godišnjoj skupštini, krajem decembra u godini koju smo ispratili - podseća predsednica GUP Sombor Irena Živanović i poručuje - To je jedna od novosti u našem daljem radu i nadamo se da će naići na dobar prijem ne samo naših članova, već i šire javnosti.

Naravno, ovakve proslave što se i rođendana tiče biće organizovane svakog meseca, za svakoga ko u kojem mesecu ima rođendan, moći će u društvu i dobrom pre svega raspoloženju, da uživa u rođendanskim trenucima svog „zlatnog doba“ uz svoje kolege i prijatelje. Biće tako svake poslednje subote u mesecu, pa će ovo da preraste u tradiciju.

Za sve informacije, svi zainteresovani za ovu oroginalnu zamisao, mogu da se obrate na dežurni telefon Udruženja: 413-153. A da bi zauzeli "na vreme" svoje mesto - iako za svakog naravno dovoljno će ga i ovim primerom biti, rok je kažu u ovoj asocijaciji, utorak, 25. januar. Pa, dobar vam provod, dragi naši partneri i prijatelji u Gradskom udruženja penzionera Sombor, želimo! - uz "živu" muziku, vašu poslovično poletnu trajnu mladost, pesmu i igru, i poklone koji su vam već pripremljeni.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* U novembru 2021. izdate su 3.334 građevinske dozvole, što predstavlja povećanje od 39,4% u odnosu na isti period prethodne godine - stoji među poslednjim informacijama od strane Republičkog zavoda za statistiku Srbije

Od ukupnog broja dozvola izdatih u novembru prošle godine, 85,7% dozvola odnosi se na zgrade, a 14,3% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 84,3% dozvola izdato je za stambene, a 15,7% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,0%).

Prema dozvolama izdatim u novembru 2021. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.538 stanova, s prosečnom površinom od 76,3 m². Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 14,9% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 146,8 m², a 82,9% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,4 m².

Predviđena vrednost radova novogradnje u novembru 2021. iznosi 72,1% od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 19,4% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Moravička oblast (19,0%), Mačvanska oblast (7,6%) i Šumadijska oblast (7,4%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1% do 6,9%.

Detaljnije tabelarno, možete da pogledate podatke o navednom, na linku:

https://www.stat.gov.rs/sr-Latn/vesti/statisticalrelease/?p=8544&a=05&s=0502

Izvor: https://www.stat.gov.rs/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Tradicionalna manifestacija Rumenačka pihtijada zakazana je već po 19. put - ove godine 5. marta

Reč je o Festivalu gastronomije, manifestaciji posvećenoj multikulturalnosti lokaliteta na polju gastronomije i materijalnog kulturnog nasleđa. Ona obuhvata obeležavanje tradicionalne gastronomske međunarodne višedecenijske manifestacije - pihtijade uz prigodan kulturni kontekst i muzičko-zabavni program.

Ono što rumenačke pihtije izdvaja od drugih, jeste njihov stari i provereni recept. U njihovoj pripremi najbitniji je izbor mesa, a u ovom slučaju, to su butkica, kolenica i glava.

U ovoj manifestaciji uživaju i stariji i najmlađi! Tradicionalno takmičenje, a tako će, nedvosmisleno, biti i ovoga puta, kada puni gostoprimstva Rumenčanke i Rumančani, te prve martovske nedelje (5. marta) kao i svih dosadašnjih osamnaest puta, održavaju ovo tradicionalno takmičenje.

Stručni žiri biraće i nagraditi najbolje pihtije!

Prijava

Domaćini vas pozvaju u živopisnu Rumenku i poručuju: Prijavite se!

Stručni žiri svake godine kako rekosmo, pa tako i ovom lepom prilikom, bira najbolje pihtije i nagrađuje njihove stvaraoce. Ukoliko želite da učestvujete i takmičite se sa svojom pihtijom - svakako, prijavite se.

Dežurni telefon za vaše prijave je: +381 63 568 129

Kontakt osoba: Branislav Popović

A mi sa naše strane takođe poručujemo: Dobrodošli u Rumenku i vidimo se na pihtijadi!

Izvor: https://rumenackapihtijada.rs/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Novak Đoković nije na spisku učesnika teniskog turnira ABN Amro u Roterdamu, koji počinje 7. februara. Ali ako je do direktora turnira Ričarda Krajičeka, srpski broj jedan na svetu će učestvovati sledećeg meseca! - donosi juče ekskluzivnu informaciju ultračitani portal blazetrends.com

To je postaje upadljivo, jer je Đokoviću pogotovo nakon odbijanja ulaska u Australiju "jer nije vakcinisan protiv korone". U Holandiji važe drugačija pravila.

- Holandska vlada mu dozvoljava da dođe, mi sledimo te smernice. To je jednostavno dozvoljeno. Situacija u Australiji je potpuno drugačija - izjavljuje direktor turnira u Roterdamu iz ATP serije 500 Ričard Krajiček.

Dodatni poziv?

Krajiček svakako poziva Srbina: - Ne, ne znam da li je ovo pravo vreme jer možda on ima nešto drugo u planu. Štaviše, on zna da može doći ovde i da je u Roterdamu, u Holandiji, dobrodošao. Odlično, za sve nas ako želi da dođe.

Đoković je početkom ove godine otputovao u Australiju da odbrani titulu na Australijan openu. Nadmašio bi Rafaela Nadala i Rodžera Federera sa 21. grend slem titulom. Međutim, njegov zahtev za vizu nije uspeo, podseća portal https://blazetrends.com/.

Kako se ne takmiči na Australijan openu, postoji praznina u rasporedu utakmica koju bi Krajiček mogao da iskoristi. Srbin je do sada samo tri puta učestvovao na ATP turniru u Roterdamu, poslednji put 2010. godine.

/original version/:

Novak Djokovic is not on the list of participants of the ABN Amro tennis tournament in Rotterdam, which starts on February 7. But if it is up to tournament director Richard Krajicek, the Serbian number one in the world will participate next month.

That is striking, since Djokovic was refused entry to Australia because he was not vaccinated against corona. Different rules apply in the Netherlands.

- The Dutch government allows him to come, we follow those guidelines. It’s just allowed. The situation in Australia is completely different - said Krajicek.

Extra call?

He will not make an extra call to the Serb. - No, I don’t know if this is the right time. He has something else on his mind. Moreover, he knows that he can come here. Great if he wants to come.

Djokovic traveled to Australia early this year to defend his title at the Australian Open. He would have surpassed Rafael Nadal and Roger Federer with a 21st Grand Slam title. However, his visa application failed. As he is not competing in the Australian Open, there is a gap in his match schedule that Krajicek could take advantage of. The Serb has only participated in the ATP tournament in Rotterdam three times before, most recently in 2010.

------------------

Podsetimo se karijere Ričarda Krajičeka:

Ričard Krajiček je započeo igračku karijeru 1989. godine na ATP turnirima. Prvi turnir je osvojio 1991. godine u Hongkongu. Najveći uspeh je ostvario osvajanjem Vimbldona 1996. godine. U finalu je pobedio Malivaja Vošingtona sa 3-0. Osvojio je još dva turnira iz Masters serije: Štutgart 1998. i Majami 1999. godine, a na ATP listi je dostigao do četvrtog mesta. Povukao se 2003. godine. Nakon uspešne aktivne teniserske karijere osnovao je The Richard Krajicek Foundation, fondaciju za izgradnju teniskih terena u Holandiji. Njegova polusestra je takođe poznata teniserka, Mihaela Krajiček. Od 2004. godine je direktor ATP turnira u Roterdamu.

O Novaku Đokoviću često Krajiček govori u superlativu, nedvosmisleno izražavajući stav da je najbolji teniser u istoriji ovog sporta svih vremena i da je teško kako bi ga iko u budućnost ikada mogao da mu se približi.

Izvor: https://blazetrends.com/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Pozivamo Vas da u okviru novog ciklusa konkursa Oni su heroji u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji,  prijavite svoje sugrađane, komšije, prijatelje, članove porodice - pojedince koji su se u 2021. godini istakli svojim nesebičnim delima - apeluju u Fondaciji Ana i Vlade Divac

Odabrani heroji biće nagrađeni i poklonima kompanija koje su se priključile inicijativi: Fudbalski savez Srbije, Atelje 212, Nestle, Bambi, Delhaize, Air Serbia, Coca Cola.

Pravi heroji su oni koji imaju hrabrosti, solidarnosti i snage da uvek dobro stave ispred sebe kada je najteže. Kako smo protekle dve godine suočeni sa najvećim globalnim izazovom, svaki heroj zaslužuje da se njegova priča daleko čuje.

Konkurs traje do 26. januara, a pobednici će biti proglašeni 28. februara 2022. godine.

Prijavite Vašeg heroja na: onisuheroji.rs

Srđan Ačanski, dipl.turizm, novinar

Medijski partner: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Dela egipatskog nobelovca Nagiba Mahfuza imala su veliku recepciju na čitavom južnoslovenskom prostoru. Istovremeno s prevodom na srpski ovaj roman je prevođen na kineski, holandski, francuski, nemački, grčki, hebrejski, italijanski, norveški, portugalski, rumunski, ruski, španski, švedski i turski jezik

Bogatstvo jezika i sintakse (roman je na srpski jezik preveden s arapskog jezika), egzotična ali i sudbinska zavičajna emocija, neobična i topla lјudska priča o lјudima u ulici oko koje se formira naselјe dok njegovi stanovnici otkrivaju tajne urbanog sveta i sebe kroz njega, samo su neke od mnoštva kvalitativnih karakteristika koje, posle mnogo godina, vraćaju Mahfuza ovdašnjem čitalačkom interesovanju.

U udalјene epohe čije modele koristi Mahfuz udahnjuje bilo savremenog života i njegovi junaci žive onako kako se živelo na obodu Kaira u doba piščeve mladosti. Zbog ovog romana Nagib Mahfuz je bio žrtva atentata od čijih posledica je nekoliko godina kasnije i umro.

Ovo delo nalazi se među najčitanijim izdanjima Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" u Somboru.

Izvor: Službeni glasnik

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Strana 1 od 981

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…