Odštampajte ovu stranicu
BKC "Lemeški Bunjevci" organizovao u nedilju 1. avgusta u Svetozar Miletiću Lemešku bunjevačku Dužijancu

* U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci“ u Svetozar Miletiću je, u nedilju 01. avgusta održana Lemeška bunjevačka Dužijanca

Program svečanosti, prema tradiciji i običaju, započo je na liturgijskom slavlju u seoskoj crkvi Rođenja Blažene Divice Marije. Svetu misu Zafalnicu služio je velečasni Antal Egedi na kojoj je blogoslovljen vinac, kruna i kruv od novog žita. Čast da ponesu ova znamenja Dužijance pripala je Bandašici Martini Dujmović iz Svetozara Miletića i Bandašu Bojanu Fratriću iz salaša Nenadić kraj Sombora. U ulogi risara u svečanim narodnim nošnjama bili su mladi iz Bojmoka, Čonoplje i Sombora.

Nakon svete mise, za učesnike i goste lemeške Dužijance pripravljen je prigodan koktel i druženje u sidištu udruženje BKC Lemeški Bunjevci. Posvećen kruv pridat je pridsidniku Izvršnog odbora BNS Branku Pokorniću a blagoslovljen vinac upleten od žitnog klasja primio je Stipan  Budimčević, domaćin udruženja. Prigodne zafalnice učesnicima i svima koji su doprineli realizaciji ovog starog lipog običaja a ujedno i Nacionalnog praznika Bunjevaca uručio je pridsidnik Lemeški Bunjevaca, Stipan Budimčević, uručio je zafalnice.

Manifestaciju je podržo Nacionalni savit Bunjevaca a sufunansiro Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice ko i Centar za kulturu Bunjevaca iz Subotice.

- Dodatak, slajd-fotografije u nizu -

Novinarka: Ružica Parčetić

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je sufinansirao projekat "Svi jezici - jedno blago" aplikanta Udruženja "Podium" putem medija Novog Radio Sombora na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.  

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 271 puta

Galerija slika

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…